Nanomachines for technical and medical applications

© Julia Siekmann, Kiel UniversityAround 40 scientists from the Technical University of Moldova (TUM) and Kiel University (CAU) met last Friday for a workshop in Kiel. There, the researchers from physics and engineering discussed current results in the field of nanomaterials, as well as future challenges for medical applications. The reason for the meeting was to celebrate more than twenty years of research cooperation between the National Center for Materials Study and Testing at the TUM and the Institute for Materials Science at the CAU. Institute professor Rainer Adelung received the Dimitrie Cantemir Medal, the highest award given by the Academy of Sciences of Moldova, for his long-standing dedication to promoting international scientific exchange with Moldova.

Read more: Press release 20 years Workshop Moldova-Kiel

Ion Tighineanu este profesor universitar, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei și fondator al școlii științifice în domeniul nanotehnologiilor nelitografice.  

A publicat peste 600 de articole în reviste din țară și străinătate, 5 monografii editate în limba engleză, deține zeci de brevete de invenție, a prezentat peste 100 de referate invitate la centre de cercetare și universități în SUA, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Spania, Japonia, Coreea etc. A fost distins cu „Ordinul de Onoare” de către președintele Republicii Moldova (2015), medalia de aur „Inventator Remarcabil” a Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală (2011), este Cavaler al Ordinului Regatului Belgiei „Merite de l’Invention”, a cîștigat 17 medalii de aur și argint la expoziții internaționale de inventică. El este unul din cei mai mari promotori ai imagini Republicii Moldova peste hotarele țării și un om de știință cu renume internațional. Alături cu alți tineri din țara noastră acesta a reușit să revoluționeze lumea științei prin elaborările sale în domeniul nanotehnologiei. Acesta a oferit un interviu inedit în cadrul rubricii ”Moldovenii care scriu istoria”. În cadrul interviului acesta a dezvăluit cum un simplu băiat din nordul țării poate deveni în timp unul din cei mai apreciați savanți din Moldova și din lume.

Citește mai mult: https://noi.md/md/moldovenii-care-scriu-istoria/ion-tighineanu-omul-care-vede-un-intreg-univers-in-particole-invizibile-video

Academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei a participat, la 01 august 2018, la Emisiunea TV „Cine vine la noi”, fiind însotit de unul din discipolii săi - tânărul doctor în stiințe Tudor Braniște. 

În cadrul emisiunii, savantul a vorbit despre realizările de ultimă oră în domeniul nanotehnologiilor, despre perspectivele acestuia în Republica Moldova, cât de atractiv poate deveni domeniul pentru tinerii cercetători. De asemenea, academicianul a venit cu noi informații despre proiectul NanoMedTwin, câștigat prin Programul European Orizont-2020” de colaboratorii Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, în consorțiu cu echipe de experți din Germania, Marea Britanie, Suedia, Italia și Israel, specificând, totodată, scopul și beneficiile acestuia.

În același context, menționăm și faptul că academicianul Ion Tighineanu a fost solicitat să ofere un interviu pentru portalul de specialitate „Optics and Photonics News” din SUA.
 
Pentru cei interesați, interviul integral poate fi accesat aici.

La finele săptămânii trecute, Comisia Europeană a semnat contractul de alocare a unui grant de un milion de Euro pentru dezvoltarea nanotehnologiilor în Republica Moldova. Este vorba de proiectul NanoMedTwin, câștigat prin Programul European „Orizont-2020” de colaboratorii Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei , în consorțiu cu echipe de experți din Germania, Marea Britanie, Suedia, Italia și Israel. Scopul proiectului este de a consolida CNSTM prin diverse activități de mobilitate și schimb de experiență, organizarea forumurilor comune, a școlilor de vară și cursurilor  de training pentru doctoranzi și masteranzi, precum și pregătirea unor propuneri de proiecte noi pentru promovarea lor prin programele comunitare. Implementarea proiectului va dinamiza nu numai colaborarea cercetătorilor moldoveni cu echipe din țările-membre ale consorțiului, dar va consolida și cooperarea pe intern la intersecția nanotehnologiilor cu biomedicina.

Conform informației primite de la directorul proiectului acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM, la realizarea proiectului vor participa, în particular, colaboratorii Departamentului de Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul UTM, cercetători de la Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, experți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și de la alte instituții de cercetare și pregătire a cadrelor din țară.

Read more: Un milion de Euro pentru dezvoltarea nanotehnologiilor in Moldova

Elevii din satul Sofia, raionul Drochia, locul de baștină al acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei au fost invitați de către acad. Tighineanu la Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor din cadrul UTM, unde au văzut pe viu unde și cum se nasc invențiile. Aici, doctorul în științe tehnice Eduard Monaico le-a demonstrat elevilor tehnologii electrochimice de nanostructurare a materialelor, precum și microscoape moderne pentru vizualizarea și studierea nanomaterialelor elaborate. Tânărul cercetător Tudor Braniște, care recent a susținut cu teza de doctor în științe, la intersecția nanotehnologiilor și medicinii, a adus exemple de utilizare a nanoparticulelor pentru a influența dirijat asupra comportamentului celulelor vii, iar doctoranda Irina Pleșco a demonstrat pe viu sensibilitatea unor nanomateriale flexibile, elaborate la Centru, la undele electromagnetice din diferite regiuni spectrale. Elevii s-au familiarizat cu procese litografice, laser reglabil cu emisie de lumină în tot spectrul vizibil, cu microscopul de forțe atomice, au savurat formarea plasmei în diferite gaze etc.

Read more: Elevii de la baștina academicianului Ion Tighineanu au văzut pe viu unde și cum se nasc invențiile

Read more: 7th Bonn Humboldt Award Winners' Forum