La finele săptămânii trecute, Comisia Europeană a semnat contractul de alocare a unui grant de un milion de Euro pentru dezvoltarea nanotehnologiilor în Republica Moldova. Este vorba de proiectul NanoMedTwin, câștigat prin Programul European „Orizont-2020” de colaboratorii Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei , în consorțiu cu echipe de experți din Germania, Marea Britanie, Suedia, Italia și Israel. Scopul proiectului este de a consolida CNSTM prin diverse activități de mobilitate și schimb de experiență, organizarea forumurilor comune, a școlilor de vară și cursurilor  de training pentru doctoranzi și masteranzi, precum și pregătirea unor propuneri de proiecte noi pentru promovarea lor prin programele comunitare. Implementarea proiectului va dinamiza nu numai colaborarea cercetătorilor moldoveni cu echipe din țările-membre ale consorțiului, dar va consolida și cooperarea pe intern la intersecția nanotehnologiilor cu biomedicina.

Conform informației primite de la directorul proiectului acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM, la realizarea proiectului vor participa, în particular, colaboratorii Departamentului de Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul UTM, cercetători de la Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, experți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și de la alte instituții de cercetare și pregătire a cadrelor din țară.

Colaboratorii CNSTM activează în domeniul nano-bio-medicinii de mai mulți ani, înregistrând o serie de reușite de rezonanță. În premieră, au fost elaborate nanoparticule din nitrură de galiu cu cavități, biocompatibile, care penetrează în celulele vii și pot fi utilizate pentru stimularea sau inhibarea unor procese vitale, aceste nanoparticule fiind influenţate de la distanță grație proprietăților lor magnetice și piezoelectrice. Cercetătorii Centrului au demonstrat micro-motoare originale în baza rețelelor de nanotuburi din dioxid de titan cu capacități cargo. Au fost elaborate circuite electronice neuronale constituite din rețele memristive în baza nanomembranelor din nitrură de galiu capabile să efectueze mecanisme elementare de învățare a obișnuinței la un stimul, precum este adaptarea la un stimul electric. Un an în urmă în țara noastră a fost susținută cu brio prima teză de doctor în științe la intersecția nanotehnologiilor și biomedicinii de către dl Tudor Braniște, tânăr cercetător al UTM.

Potrivit aceleiași surse, alocarea de către Comisia Europeană a unui milion de Euro pentru dezvoltarea nanotehnologiilor se datorează integrării cu succes a științei autohtone în spațiul european de cercetare, vizibilității crescânde a cercetătorilor noștri în lume, diseminării rezultatelor prin cele mai prestigioase reviste și conferințe științifice internaționale.

Menționăm, în context, că acad. Ion Tighineanu a fost ales, la începutul anului curent, membru de excelență al Societății Internaționale pentru Optică și Fotonică (https://spie.org/about-spie/fellows-and-senior-members/fellows), iar recent a fost promovat în calitate de membru-senior al Societății Americane de Optică (https://www.osa.org/en-us/membership/distinguished_honorary/senior/2018_osa_senior_members/). Pentru succesele de rezonanță în cercetarea științifică, savantul a fost inclus în lista celor 10 ambasadori de imagine a Republicii Moldova, fiind un fidel promotor al științei atât la scară națională, cât și internațională.

 Sursa: Comunicat de presa Academia de Stiinte a Moldovei

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presa al Academiei de Stiinte a Moldovei
Sediul central: bd Stefan cel Mare si Sfant, nr. 1
MD-2001, Chisinau, Republica Moldova
Tel: 022 27-22 54, 069167028